Jdi na obsah Jdi na menu

Slovo otce Miloslava 4. neděle velikonoční

TROCHU TECHNIKY

 

       Drazí bratři a sestry.

 

       Ačkoli prožíváme dnes neděli Dobrého pastýře, podle evangelia, které se čte, rád bych upoutal pozornost opět na první čtení, které se věnuje počátkům církevních dějin.

       Petr a Jan stojí před veleradou a zodpovídají se za uzdravení chromého u brány zvané Krásná, jakou mocí, či jakým jménem, že to udělali. Petr tedy odpovídá: „Ve jménu Ježíše Krista Nazaretského.“ Petr s Janem začínají plnit funkci, pro kterou byli stvořeni.

       Dovolte, abych vnesl do dnešního rozjímání něco z techniky. Žijeme v technickém světě, jsme vlastně jeho součástí, nebude nám to až tak úplně cizí.

       Tedy Petr a Jan jsou, řekněme, jakési elektrické spotřebiče, které začínají plnit svou funkci. Aby mohl takový spotřebič plnit svou funkci, musí, jak víme být zapojen do zdroje elektřiny. A o to tady jde. Sám od sebe se ani nehne.

       Jsou-li Petr a Jan spotřebiče, elektřina, která je pohání, aby mohli plnit svou funkci, je Duch sv. Elektřina se produkuje, jak také víme, celkem daleko od lidských příbytků. My tomu říkáme nebe, kde je „produkován“ Duch sv. Sama elektřina je vedena do domácností a kanceláří, či jiných podniků (Duch sv. je rovněž sesílán). V budovách jsou zdrojem elektřiny zásuvky. Tam je té elektřiny nepřeberné množství.

       A už se blížíme k cíli. Aby mohl být elektrický spotřebič funkční, potřebuje kábel (různé délky a tloušťky). No a tím kábelem není nikdo jiný, než Ježíš Nazaretský, kterým Duch sv. prochází, a ze kterého vychází. Ovšem nesmíme zapomenout, že každý spotřebič má svou zdířku a kábel konektor, takže každá zdířka tady musí být konektoru přizpůsobena (a to se děje modlitbou).

       Jedině, pokud je spotřebič bez vady, a je v síti (odebírá elektřinu), může být užitečný svému pánu. Nastane-li jakákoli porucha spotřebiče, dochází k problémům. Ať už, že neplní to, k čemu byl zhotoven, a to je to nejmenší, anebo dokonce může být nebezpečný svému okolí, či zavinit katastrofu.

       Skutečně potřebujeme modlitbu, abychom mohli správně plnit to, k čemu jsme byli stvořeni. Vzývejme často Ježíše Nazaretského, z něhož Duch sv. vychází, abychom byli k užitku a ne ke škodě.

      

      

       K tomu vám všem ze srdce žehnám.

 

            O. Miloslav