Jdi na obsah Jdi na menu

Slovo otce Miloslava Nejsvětější Trojice

NEJSVĚTĚJŠÍ TROJICE

 

       Drazí bratři a sestry.

 

       Kouzlo Nejsvětější Trojice spočívá právě v tom, co vystihl sv. apoštol Jan: „Bůh je láska“. Bůh, co by Otec, Syn a Duch sv. A Duch sv. je právě zosobněná láska mezi Otcem a Synem. Ano, je to tajemství, které budeme objevovat a obdivovat celou věčnost, protože je to Boží tajemství a je nepřeberné, nevyčerpatelné.

       To, že Bůh žije ve vztahu, je to úžasné. A ještě lepší pro nás, lidi, je, že nás do toho svého vztahu zve. Pokusit se popsat, jaký je vztah mezi Otcem a Synem bychom mohli, ale vždycky to bude jen v náznacích a obrazech. Nejdokonalejší zobrazení jejich vztahu je kříž, lépe řečeno ukřižovaný Ježíš Nazaretský. Tam je beze slov vyjádřeno všechno. A právě slova by narušovala čím je Syn vůči Otci a Otec vůči Synu. Snad dvě slova: „Jsem tvůj.“

       A třebaže se nám zdá, že se Bůh vůči nám chová drsně, máme právě v tom výhodu, co by katolíci, že můžeme nahlížet do jejich vztahu a mít na tom účast. My můžeme. Ostatní to nejenže neznají, ale dokonce to odmítají. Važme si toho daru, kterého se nám dostalo. Učme se být za to vděční. Kéž vám k tomu dá Nejsvětější Trojice odvahu a sílu, třebaže to vždycky není snadné.

 

K tomu vám žehná

 

 

            O. Miloslav