Jdi na obsah Jdi na menu

Diecézní časopis OKNO na webu

Diecézní zpravodaj OKNO vyšel v tištěné podobě jako obvykle. Prostřednictvím pošty se dostane do jednotlivých farností. Při návštěvě kostelů si je mohou čtenáři vyzvednout. Omezení pohybu, karantény a vysoký počet nemocných však ani tuto možnost mnohým neumožní.  Časopis OKNO jsme opět jako v jarních měsících pověsili na webové stránky biskupství ve formátu pdf. Lze jej stáhnout do počítače.

V aktuálním vydání se dočtete o úmrtí a pohřbu faráře ze Starého Jičína P. Petra Dokládala. Koronavirové pandemie se týkají také další texty. Píšeme o pandemickém kříži vztyčeném nad Odrami i nemocném biskupovi Martinovi Davidovi. S jakými epidemiemi se potýkaly generace našich předků, jak jim čelili, ke komu se modlili a jak si pomáhali, se dozvíte v tématu čísla.

Blížící se připomínku pronásledovaných křesťanů „Červená středa“, která letos vychází na 25. listopadu, komentuje v úvodníku olomoucký arcibiskup Jan Graubner. V časopise jsme se také zmínili o útocích na křesťany a kostely ve Francii a v Rakousku včetně dušičkového teroristického útoku ve Vídni. S šokujícím vandalismem se 3. listopadu setkali také v bavorském Straubingu, kde neznámý pachatel urazil přímo v kostele hlavu sádrové soše Panny Marie Lurdské. Více o události zde.

Ve zpravodajské části přinášíme ohlédnutí za 4. ročníkem projektu Otevřené chrámy, který musel být z důvodu pandemie o osm týdnů kratší. Omezení se nakonec podepsalo na návštěvnosti, která byla o 32 % nižší než v minulém roce. Z Vídně máme také jednu radostnou zprávu. Bruntálský rodák Aleš Ullmann byl ve Svatoštěpánské katedrále 17. října vysvěcen na kněze. Světitelem byl vídeňský arcibiskup Christoph kardinál Schönborn.  Náš krajan bude působit ve farnosti Perchtoldsdorf, kde byl dosud v jáhenské službě. Primiční mši svatou v rodném kraji plánuje 16. května 2021 na poutním místě Maria Hilf u Zlatých Hor.

Z Charity máme tři zprávy. Dvě dobré a jednu špatnou. V Opavě-Jaktaři se podařilo za 50 milionů korun koupit a přestavět bývalou traktorovou stanici na chráněné dílny. Pracoviště pro osoby znevýhodněné na trhu práce požehnal 8. října biskup Martin David. Dílny jsou společnou investicí Biskupství ostravsko-opavského a Charity Opava. Špatnou zprávou je, že v Ostravě-Koblově vyhořela chráněná dílna Charity Hrabyně. Na zimu hledají náhradní prostory, aby mohli v práci na kompletaci plastových hraček pokračovat. Jedna dobrá zpráva je také z Ostravy-Kunčiček, kde Diecézní charita pomohla založení Komunitní skupiny – Společná cesta. Prostřednictví této komunitní aktivity budou sami obyvatelé této vyloučené lokality pracovat na zlepšení životních podmínek.

Celý obsah listopadového čísla OKNO vám prozrazovat nebudeme, když si jej můžete teď všichni doma přečíst online.

Ke stažení zde.