Jdi na obsah Jdi na menu

Slovo otce Miloslava 3. neděle v mezidobí

Drazí farníci.

       Nouzový stav je prodloužen, takže nezbývá, než přijmout situaci jaká je. Lidová moudrost říká, že všechno zlé je k něčemu dobré. A nejenže je v tom pravda, ale také výzva, abychom i v této situaci hledali a nacházeli to dobré. Abychom se po tom dobru ptali. I v tom je pro nás velká výhoda, že jsme věřící, protože tyto věci můžeme konsultovat se Stvořitelem.

       Jsme na tom vlastně podobně jako Jonáš. Jeho příběh známe. Není to člověk, který by byl právě zapálen do poslání, které mu bylo Bohem svěřené. Naopak snaží se utéct a když už je „donucen“ vykonat svůj úkol, vidíme, že to nedělá s nadšením, ale opravdu jenom proto, že musí.

       My tu vidíme jen tu prostřední část, kde se obyvatelé Ninive obrátili, změnili své chování, což bylo pro ně přínosné, protože se tím zachránili. Ale přesto můžeme hledět na Jonáše, který je naplněný hněvem, touhou spatřit, jak bude toto město vyvráceno. Můžeme vnímat to napětí. Bůh nakonec Jonášovi ukáže, co ho vedlo k tomu, že se zachoval vůči těmto lidem shovívavě. Ale v této chvíli je zde napětí.

       No a možná právě i my dnes prožíváme něco podobného. Žijeme v době napětí a už to bude rok. Ovšem nenechme se tím strhnout. Hospodin i nám ukáže, jaké měl záměry a i my uvidíme jeho dobrotivost a shovívavost, která se projevuje právě v této době. I my budeme vtaženi do tajemství, které je nám momentálně ukryto. Uchovávejme naději, že jsme v Jeho náručí a že je o nás postaráno.

       S touto nadějí nechť neustále vstupujete do nového dne. K tomu vám žehnám.

 

            O. Miloslav