Jdi na obsah Jdi na menu

Slovo otce Miloslava 4. neděle v mezidobí

Drazí farníci.

       V prvním čtení, drazí farníci, slyšíme příslib Hospodinův, že vzbudí proroka, který bude Mojžíšovi podoben. Pochopitelně, že podobnost nebudeme hledat ve vizáži, velikosti postavy apod. Podobnost nového proroka s Mojžíšem bude spočívat v tom, že onen prorok bude v bezprostředním kontaktu s Bohem. Mojžíš byl v Izraelském národě jediný, se kterým Bůh hovořil tváři v tvář. K ostatním prorokům promlouval jinými způsoby.

       My víme, že oním slíbeným prorokem je Ježíš z Nazareta, který nazývá Boha svým otcem, a také tvrdí, že říká slova, která slyší mluvit svého otce, a koná skutky, které koná jeho otec. Tímto zcela jasně dává najevo, že je v bezprostředním, nejužším, nejintimnějším kontaktu s Bohem. To samozřejmě provokuje židy, zvláště ty, kteří jsou v popředí národa a jsou zodpovědní za víru svého národa.

       Také víme, že se Ježíše nakonec zbavili, podle svých představ. A to je to slovo, ke kterému mířím. PŘEDSTAVY Ježíš totiž nesplňoval jejich představy o řádném proroku, který by měl nakonec usednout na židovský trůn jakožto jejich král, jehož království nebude mít konce. A protože Ježíš nesplňoval jejich představy, čekají na Mesiáše dále.

       A to je vlastně také výzva pro nás všechny. Mějme odvahu zbavit se svých představ. Jsou to právě naše představy, které ochuzují náš život. Ten může být daleko bohatším a pestřejším, pokud ho nebudou vést naše představy. Takové představy, které budou zavrhovat vše, co se snimi nebude shodovat.

 

       I k tomu je zapotřebí Boží požehnání, tak vám ho jeho jménem posílám.

 

            O. Miloslav