Jdi na obsah Jdi na menu

Slovo otce Miloslava 5. neděle velikonoční

BOŽÍ PROZŘETELNOST

 

       Drazí bratři a sestry.

 

       Dnešní téma nebude, podle mne, tak náročné, třebaže nemůžeme říct, že by se jednalo o maličkost, kterou člověk může přehlédnout, bez které by se „obešel“. Právě naopak, bez ní bychom nemohli dokázat, dovolím si říci, vůbec nic. Proto bychom na ni neměli zapomínat, spíše naopak, stále víc a více s ní spolupracovat.

       V prvním čtení vidíme apoštola Pavla, který se vrací z Damašku po setkání s Ananiášem, který ho pokřtil a vrátil mu zrak, do Jeruzaléma. Apoštol Pavel je nový člověk, stal se z něho křesťan,

a má v plánu navázat vztah s jeruzalémskými křesťany. Pochopitelně naráží na odpor. Boží prozřetelnost mu do cesty klade Barnabáše, který se ho ujímá, čímž potvrzuje, že jeho snaha je správná, že jde správným směrem.

       A to je to, nač nesmíme zapomenout. Na jedné straně jsou naše plány, návrhy, touhy … A jsme rozhodnuti je naplnit. ALE!!! Souhlasí to s Božími plány? Jak to poznat? Zcela jednoduše. Jestliže jednám v souladu s Boží vůli, a i kdyby to bylo něco, co už by hraničilo s pohádkou, či báchorkou, tudíž ať už by to bylo na první pohled neuskutečnitelné, bude to právě Boží prozřetelnost, která mi postaví do cesty někoho, s kým bude možné plány zrealizovat.

       Cožpak to není nádherné, a zároveň i dobrodružné? A není to i výzva?

      

        Kéž vás všechny provází Boží prozřetelnost, kéž s ní počítáte a spolupracujete. I k tomu vám žehná váš

 

            O. Miloslav