Jdi na obsah Jdi na menu

Slovo otce Miloslava 6. neděle velikonoční

CO TO JE PRAVOMOC?

 

       Drazí bratři a sestry.

 

       V dnešním prvním čtení jsme uvedeni do situace, kdy apoštol Petr přišel k pohanům po té, kdy uviděl během modlitby něco jako bílé prostěradlo, které s k němu snášelo, a byla tam různá zvířata a havěť.

       Tehdy se Petr hádal s Hospodinem, který mu nařídil: „Zabíjej, Petře, a jez!“ Po této události přichází ke Kornéliovi, v jehož domě je spousta namačkaných pohanů, aby slyšeli evangelium. Petr, který porozuměl tomu, že už se jednou hádal se svým Mistrem poslechne i porozumí zjevení, kterého se mu dostalo.

       Na jedné straně je to stále stejný „frajer“ Petr, který je ochoten se hádat s Bohem, na straně druhé je tu osobnost, která byla pověřena tím samým Bohem, aby sloužila.  

       Jak krásně znějí slova: „Teď opravdu chápu …“ Co za těmi slovy stojí? „Teď opravdu chápu, že se stále musím učit...“ Teprve tehdy může nadřízený vést ostatní, pokud pochopí, že se sám musí učit.

       Nestojí za to chtít být „nahoře“, protože jsem už „na vrcholu“, a dál nemůžu. Lepší je stále se učit a postupně stoupat výš.

      

       P.S. Když jsem chodil do základní školy, vlálo nad námi heslo, které jsme si často opakovali: „Neuč se! Život tě naučí!“ Ale chce to odvahu nechat se stále učit (vzdělávat).

 

       Dělejte, co umíte, ale zkuste mít mysl otevřenou pro vzdělávání...

 

I k tomu vám žehná

 

 

            O. Miloslav